lunes, 5 de septiembre de 2016

”Aventurile lui Coco” - ”Las aventuras de Coco” por Luis María Compés Rebato. Traducción de español a rumano por Elisabeta Boțan

 Luis María Compés Rebato

AVENTURILE LUI COCOÎntr-unul din cartierele centrale ale Romei, într-o țară numită Italia, un hoț ce umblă cu mănuși, își petrece timpul furând din magazinele cu obiecte de mare valoare, fără a lăsa nici o pistă care să poată duce la prinderea lui. În schimb, de fiecare dată lasă o pereche de pantofi roșii de damă, cu toc înalt și eleganți, ca să se știe că el este cel care se face vinovat de aceste delicte.

Poliția nu înțelegea cum putea acesta să intre fără a sparge ușile, închizătorile, fără a trece prin perete sau prin acoperișul magazinelor, era un mister imposibil de rezolvat.

Carolina, stăpâna unui cățel micuț numit Coco, a fost  chemată de directorul unui hotel unde sse produsese dispariția bijuteriilor pe care le uitaseră turiștii. Le-a cerut să facă investigații pentru a se descoperi vinovatul.

Coco și Carolina au alergat să-l ajute pe directorul hotelului, cu care erau prieteni. Au început investigația, iar Coco a descoperit imediat un miros special și diferit, însă nu-și putea da seama  unde îl simțise înainte de asta.

I-au întrebat pe toți angajații care au lucrat în noaptea când s-a produs furtul la hotel, în timp ce Coco se străduia să-și amintească unde și când mai notase acest miros.

Deodată, își aminti: acest miros este de la magazinul unde se vând produse pentru mascote. Este mirosul unui șampon pentru pisici.

Știind acest fapt, s-au gândit că hoțul este un angajat care are o pisică și a dus-o la hotel ca să fure. Au mai văzut că poarta avea în partea de jos o gaură de aerisire pe unde putea să intre o pisică bine dresată.

Și astfel au rezolvat misterul pantofilor roșii. Un paznic care avea o pisică slabă se făcea vinovat pentru că o dresase pentru a fura fără a lăsa vreo pistă.

Toți erau mulțumiți, Carolina și Coco  rezolvaseră încă un caz ca investigatori și s-au întors fericiți acasă, pentru a se odihni până la următoarea aventură.


Contactar con la traductora Elisabeta BoțanLAS AVENTURAS DE COCO


En lo más profundo de los barrios de la ciudad de Roma, en un país que se llama Italia, un ladrón de guante blanco se dedica a realizar robos en tiendas de objetos de mucho valor sin dejar ninguna pista para que le puedan descubrir. En cambio, sí deja unos zapatos rojos de mujer, elegantes y de tacón alto, para que se sepa que es el culpable y autor de los delitos.

La policía no podía saber cómo robaba sin romper puertas, cerraduras, ni entrar por la pared o el techo de las tiendas. Era un misterio imposible de resolver.

 Carolina, la dueña de un perrito muy pequeño llamado Coco, recibió la llamada del director de un hotel donde se había producido la desaparición de las joyas que dejan olvidadas los turistas. Éste le pidió que fueran a investigar para ver si descubrían al culpable.

Coco y Carolina fueron rápidamente a ayudar a su amigo, el director del hotel. Comenzaron a investigar y muy pronto Coco notó un olor especial y diferente, que no podía recordar cuando lo había notado anteriormente.

Entrevistaron a los empleados que trabajaron la noche que se produjo el robo en el hotel, mientras Coco seguía intentando recordar dónde había notado ese olor especial en el pasado.

De pronto recordó: este olor es de las tiendas donde tienen cosas para las mascotas. Este olor es de champú para gatos.

Al saber esto, pensaron que un empleado tenía en su casa un gato y que lo había llevado al hotel para robar. Se dieron cuenta que la puerta tenía en la parte baja un hueco de ventilación por donde pudo meterse un gato bien amaestrado.

Y así resolvieron el misterio de los zapatos rojos. Un conserje tenía un gato delgado y él era el culpable al tenerlo bien enseñado para robar sin dejar rastro.

Todos contentos, Carolina y Coco habían conseguido un nuevo éxito como investigadores.  Regresaron a su casa muy contentos, para descansar hasta la próxima aventura. 
No hay comentarios:

Publicar un comentario