”EGOMETRIE”, PREZENTARE - PRESENTACIÓN DE “EGOMETRÍA” por Lumi Bravo Herranz traducido al rumano por Elisabeta Boțan





”EGOMETRIE”, PREZENTARE

Elisabeta Boțan 

Este evident că Elisabeta Boțan are un stil personal și ne-o demonstrează cu cel de-al doilea volum de poezii al său pe care astăzi am plăcerea să-l prezint. Poezia în vers liber, fără constrângeri, este una dintre caracteristicile autoarei sale.

Cine nu și-a imaginat vreodată ce cuprinde o carte în interiorul său doar la citirea titlului?

EGOMETRIE, ”arta de a-și scrie sieși”. Și nu există o răsplată mai mare pentru cititorul unei cărți decât să o facă a sa atunci când îi cade în mâini, și știind că autorul atunci când a scris-o, se gândea doar la nevoia sa de a scrie pentru el însuși.

Elisabeta scrie poezie pentru că nu poate să nu o facă. Asta ni se întâmplă celor care scriem versuri. EGOMETRIE este un gând pentru existență, un mod de a reflecta ce ocupă o dublă existență: al ființei care scrie și scrierea.
Elisabeta scrie poeme pentru că are ceva de spus.

Nu voi face o radiografie a acestui volum de poezii, pentru că aș rupe taina care este cel mai bine păstrată de orice poet: O dată ce poetul și-a terminat de scris cartea și o dăruie lumii, deja nu-i mai aparține; este al fiecărei persoane, care o interpretează și o interiorizează pentru ea însăși. De aceea, ar putea exista o mulțime de interpretări ale EGOMETRIEI, pe câți cititori.

Însă ceea ce mi-ar plăcea să scot în evidență este ceea ce am simțit la citirea acestei cărți proaspăt creată, și ceea ce mie mi-a transmis.

Cunoșteam deja traiectoria poetică a Elisabetei, iar în acest volum de poezii ea a reflectat această căutare de sine însăși ducând în spate cicatricile pe care le lasă viața. Timpul, renașterea lucrurilor, care nu pier, ci se schimbă în exterior.

Tematica sa este variată la fel ca și forma de exteriorizare a gândurilor prin intermediul versurilor. Cuprinde de la poezia metafizică, trecând prin cea existențială, dedicații ce ne fac să cercetăm și să investigăm personaje; alte dedicații pline de duioșie pentru fiica sa, soțul său și pentru părinții săi. În poezia sa, întâlnim de asemenea și o satiră lirică ce protestează împotriva situațiilor nedrepte ale societății noastre.  Se poate întrevedea această opunere a dorințelor unei ființe umane cu realitatea. În definitiv, o volum de poezii unde găsim esența Elisabetei.





De LUMI BRAVO HERRANZ (27/05/2016)



PRESENTACIÓN DE “EGOMETRÍA”

Es evidente que Elisabeta Botan tiene un estilo propio y nos lo demuestra con su segundo  libro de poemas  que hoy  tengo el gusto de presentarles. La  poesía de verso libre, sin ataduras; es una de las características de su autora.

¿¿Quién no ha imaginado alguna vez lo que guarda el interior de un libro tan  solo con leer su título??

EGOMETRÍA, “el arte de escribirse a uno mismo”. Y no hay mejor recompensa para el lector al leer un libro que hacerle suyo cuando cae en sus manos, a sabiendas que el autor mientras lo escribía pensaba en su necesidad de escribir para sí mismo.

Elisabeta escribe poesía porque no puede no hacerlo. Esto sucede a quienes escribimos versos. EGOMETRÍA es un pensar para existir, un modo de reflexión que ocupa una doble existencia: la del ser que escribe y la de la escritura. Elisabeta escribe poemas porque tiene algo que decir.

No voy a practicar una radiografía al poemario, pues rompería el secreto mejor guardado de todo poeta: Una vez que el poeta acaba su libro y lo da al mundo, ya no le pertenece; es de cada persona, que lo interpreta y lo interioriza para sí mismo. Por lo tanto podría haber multitud de opiniones e interpretaciones de EGOMETRÍA, tantas como lectores.

Lo que sí me gustaría destacar es lo que he sentido al leer este libro recién nacido, lo que  a mí me ha transmitido.

Ya conocía la trayectoria poética de Elisabeta, y en este poemario ha reflejado esa búsqueda  de uno mismo llevando a cuestas cicatrices  que va dejando la vida. El tiempo, renacer de las cosas, que nunca desaparecen, solo cambian externamente.

Su temática es variada así como la forma de exteriorizar sus pensamientos a  través de los versos. Abarca desde la poesía metafísica, pasando por la existencial, dedicatorias que nos hacen indagar, investigar personajes; otras  dedicatorias entrañables a su hija, marido y padres. También encontramos en su poesía una lírica sátira con la que protesta sobre las situaciones injustas en nuestra sociedad. Se deja entrever esa oposición de lo deseado por el ser humano con la realidad.  En definitiva, un libro de versos donde encontramos la esencia de Elisabeta.

Por LUMI BRAVO HERRANZ (27/05/2016)



Comentarios